KAPUSTA wyostrzy wzrok, wzmocni kości i mięśnie

Wracamy do kolorowych czasopism. W nr 5/2019 Chwili dla ciebie pojawił się artykuł, którego tytuł, wywołał uśmiech na mojej twarzy. Nie wiem, kto przypisuje kapuście te magiczne właściwości, ale pod artykułem widnieje zdjęci pani dietetyk Agnieszki Piskały, która kiedyś w TV wspominała, że Lody nie tuczą.

„Nie dodawaj do niej boczku i kiełbasy. Za to nie żałuj kminku i majeranku. Będzie wtedy lekko strawna i poprawi twoją odporność.”

Niestety, nie będzie lekkostrawna. To jeden z „cięższych” produktów, naturalnie wzdęciotwórczy. Bez boczku i kiełbasy będzie lepiej strawna, ale nie lekkostrawna. Dodatek przypraw, zwłaszcza kminku, pomoże ograniczyć przykre objawy po spożyciu kapusty.

Czy poprawi odporność? 100 g kapusty dostarczy 40 mg witaminy C (bo pewnie o to chodzi), której ilość drastycznie spadnie podczas gotowania. Raczej nie poprawi.

„Zapobiegnie zaćmie. Także zwyrodnieniu plamki żółtej. Wyostrzy również wzrok. Pij na czczo 2 razy w tyg. sok z kapusty (białej lub czerwonej). Wzbogać go o owoc granatu.”

Zaćmie nie zapobiegnie. Chodzi tutaj o przyczyny zaćmy: galaktozemia, powikłania cukrzycy, uraz gałki ocznej, powikłania operacji gałki ocznej, zapalenie błony naczyniowej oka, długotrwała sterydoterapia, niektóre leki. Poza tym, zaćma może być też wrodzona o podłożu genetycznym lub wrodzona z powodu urazu podczas ciąży. Jednak najczęściej mówi się o wieku podeszłym jako przyczynie zaćmy [3].

Zwyrodnieniu plamki żółtej może zapobiec dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny (310 µg w 100 g kapusty), choć nie jest to najbogatsze źródło tych karotenoidów. Więcej znajdziemy w jarmużu, szpinaku, brokułach, sałacie czy dyni.

„Ochroni kości przed osteoporozą.”

Niestety, autor nie napisał dlaczego kapusta ma ochronić przed osteoporozą. W tym akapicie proponuje tylko różne dania z kapustą. Trzeba się domyślać.

Spójrzmy zatem na 2 sładniki, najważniejsze w prewencji osteoporozy: w 100 g kapusty znajdziemy 56 mg wapnia (przy normach 1000 mg lub 1200 mg) i 0 mg witaminy D.

Lepiej wypada zawartość witaminy K: 50-100 µg (przy normach 55 lub 65 µg). Wpływa ona na syntezę osteokalcycny, czyli białka dbającego o prawidłowe uwapnienie kości.

Należy jednak pamiętać, że sporą część witaminy K produkują nasze bakterie jelitowe, zatem supiając się na wapniu i witminie D, kapusta raczej słabo chroni kości przed osteoporozą.

„Zmniejszy bóle mięśni. Tu sprawdzi się przede wszystkim kiszona kapusta.”

Autor znów nie tłumaczy skąd takie działanie kapusty, zwłaszcza kiszonej. Spróbujmy się domyślić.

Patrząc na to, że bóle mięśniowe to najczęściej konsekwencja przeciążenia, urazów, a także dużej aktywności fizycznj (popularne „zakwasy” to tak narawdę DOMS, czyli zespół opóźnionego bólu mięśniowego) –  kapusta pomoże w niewielkim stopniu. Lepiej sprawdzi się rozciąganie, choć związki bilogicznie aktywne też mogą pomóc.

„Poprawi pracę mózgu. Łatwiej będziesz zapamiętywała nowe rzeczy i nie zapominała o ważnych sprawach.”

Autor nie podaje powodu dlaczego kapusta miałaby tak działać. Znów trzeba się domyślać.

Istotne będą: kwasy omega-3 EPA i DHA – w kapuście ich ilość jest znikoma, cholina i selen – kapusta nie jest wymieniana jako dobre ich źródło (zawartość znikoma), witamina B6 – zawartość znikoma, witamina B12 – brak, foliany – 48 µg w 100 g kapusty. Zatem, wpływ na poprawę pracy mózgu będzie niewielki.

„Pomoże zgubić zbędne kilogramy.”

Do tego potrzebna jest po prostu dobrze dobrana dieta. Nie ma pojedynczych składników, które magicznie pomogą schudnąć.

Opisywany artykuł, niestety, nie wyjaśnia wielu kwestii, stąd trzeba było się domyślać, dlaczego kaupsta ma działać, tak, a nie inaczej. W całym tekście jest dużo naciągania, jeśli chodzi o potencjaln działanie kapusty.  Ocena to 4/10.

Źródła:

  1. Ciborowska H., Rudnicka A. (red.): Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015.
  2. Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010.
  3. Iwaszkiewicz-Bilikiewicz B.: Zaćma (cataracta). Geriatria 2008; 2: 252-254.
  4. Jarosz M. i wsp.: Normy żywienia dla populacji polskiej. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.
  5. Kunahowicz H. i wsp.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2001.
  6. Szczygieł B., Gaweł M., Ukleja A., Boniecka I.: Rola wybranych składników odżywczych we wspomganiu leczenia farmakologicznego choroby Alzheimera. Polski Przegląd Neurologiczny 2014; 1 (10): 38-46.
  7. Szostak W., Szostak-Węgierek D.: Żywienie w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej. Przegląd Lekarski 2008; 6 (65): 308-311.

 

Autor: mgr Sławomir Kula
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania – Poznań
http://www.swiatodzywiania.pl

Dodaj komentarz